De Sport

Water vervult een essentiële rol in ons dagelijks leven. We wassen er ons mee, we koken met water, we drinken het, spelen er in. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. We groeien de eerste negen maanden in water. Onze planeet is er voor 2/3 mee bedekt. Water is zo alledaags dat we er nauwelijks aandacht aan besteden.

Water is ook niet de natuurlijke biotoop van de mens. Het onderschatten van de kracht er van kan fatale gevolgen hebben voor de mens. Het gevaar ligt steeds op de loer. Het is inherent aan de menselijke aanwezigheid op en in het water. Het is hier dat het verhaal van de lifesaver begint.

Het trotseren van de branding en wind, het onderdrukken van koude, de liefde en het oneindig respect voor de natuur, de zee, het strand, het water.

Lifesaving is meer dan een sport, het is meer dan een recreatieve bezigheid. Het is een “way of life”. De roots van de sport liggen in Australië. Het wordt internationaal beoefend, zowel in zee, meren en de stranden er rond.

Lifesaving of reddend zwemmen is de enige sport waarbij niet alleen het competitieve element een doel op zich is, maar die eveneens het bijbrengen van de verschillende vaardigheden om “een leven te redden” tot doel heeft.

Reddend zwemmen is een complete sport waarbij de basisvaardigheden kracht, snelheid, uithouding, coördinatie, lenigheid aangesproken worden. De sport omvat diverse disciplines zoals zwemmen, kajakken, boarden, lopen, sprinten.

Men werkt er individuele proeven alsook aflossingsproeven in ploeg af.

De reddingssport omvat niet alleen strand- en zeeproeven , maar ook zwembadproeven.

De verschillende proeven worden volledig uitgelegd onder de rubriek “Sport” op deze site.

Het Flanders Coast Lifesaving Team is de enige club aan de Belgische kust waar deze sport sedert 2000 aangeboden en beoefend wordt. Niettemin zijn er in Vlaanderen alleen al 27 actieve clubs. (zie onder de rubriek “links”).